Цифровий етикет як інструмент формування ділової репутації суб’єктів підприємницької діяльності - Петрунчак, Ірина Михайлівна; Шкварилюк, Марта Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена швидкою цифровізацією підприємницької діяльності, що посилює роль онлайн-комунікацій та збільшує залежність ділової репутації від дотримання стандартів цифрового етикету. Мета статті полягає в розробленні теоретичних і практичних рекомендацій щодо впровадження цифрового етикету як ефективного інструменту формування та підтримання ділової репутації суб’єктів господарювання в цифровому середовищі. У роботі використано методи: аналізу наукової літератури – для вивчення поточних наукових напрацювань із тематики; узагальнення та систематизації – для представлення результатів дослідження. Результати. Встановлено, що цифровий етикет – це система формалізованих і неформальних норм, які регулюють професійну поведінку в онлайн-взаємодіях, що безпосередньо впливає на довіру зацікавлених сторін та сприйняття надійності підприємства. Обґрунтовано, що в сучасних умовах ведення бізнесу цифровий етикет треба розглядати не як допоміжний комунікативний елемент, а як стратегічний компонент репутаційного менеджменту, інтегрований у політику корпоративного управління та комунікації. Окреслено вплив нормативно-правових рамок, міжнародних стандартів та етичних принципів на формування відповідальної цифрової поведінки, що забезпечує прозорість, підзвітність і послідовність комунікаційних процесів. Узагальнено, що ефективність упровадження цифрового етикету залежить від інтеграції організаційних, технологічних і поведінкових механізмів, зокрема розроблення внутрішніх політик, навчання персоналу й використання аналітичних інструментів для моніторингу цифрових взаємодій. Результати дослідження показують, що дотримання норм цифрового етикету сприяє зміцненню лояльності клієнтів, підвищенню рівня довіри серед партнерів та посиленню загальної конкурентоспроможності підприємств у цифровій економіці. Водночас продемонстровано, що порушення цифрового етикету може призвести до значних репутаційних втрат, зниження ефективності комунікації та виникнення кризових ситуацій через швидке поширення негативної інформації в цифрових каналах. Висновки. Отже, з’ясовано, що цифровий етикет є дієвим інструментом забезпечення репутаційної стійкості, мінімізації комунікаційних ризиків та формування позитивного корпоративного іміджу, що підкреслює його вагоме значення для сучасних суб’єктів підприємницької діяльності.