ЯКІСТЬ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ЯК ЧИННИК ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ: ЄВРОПЕЙСЬКІ ДЕТЕРМІНАНТИ ТА ЇХ ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ В УКРАЇНСЬКИЙ ОБЛІКОВИЙ ПРОСТІР - Яковець, Тетяна Аркадіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є обґрунтування ролі якості фінансової звітності в умовах інтеграції нефінансової інформації та визначення її значення для забезпечення економічної безпеки підприємств у контексті європейських практик регулювання. Особливу увагу зосереджено на аналізі трансформації підходів до звітності під впливом вимог сталого розвитку, МСФЗ та директив ЄС, а також на виявленні ключових проблем і перспектив удосконалення національної системи обліку і звітності в Україні.. У процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема аналіз і синтез, індукцію та дедукцію, порівняльний і системний підходи, а також метод узагальнення. Інформаційною базою стали нормативно-правові акти Європейського Союзу й України, міжнародні стандарти фінансової звітності, результати емпіричних досліджень щодо прозорості та нефінансової звітності компаній, а також наукові публікації з проблематики якості звітної інформації та внутрішнього контролю.. У статті доведено, що традиційні фінансові показники не забезпечують повного відображення результатів діяльності підприємств і не дозволяють адекватно оцінити їх довгострокову стійкість та рівень економічної безпеки. Обґрунтовано доцільність інтеграції нефінансової інформації у фінансову звітність за напрямами доступності, достовірності та стратегічного закріплення. Виявлено проблему інформаційного перевантаження, характерну для сучасної звітності, та показано переваги підходів, орієнтованих на підвищення релевантності розкриттів. Запропоновано універсальну модель підвищення якості фінансової звітності, в якій ключову роль відіграє система внутрішнього контролю як інструмент мінімізації ризиків і підвищення довіри зацікавлених сторін. Проаналізовано стан і динаміку розвитку нефінансової звітності в Україні, що засвідчує наявність позитивних змін, але водночас вказує на фрагментарність практик та недостатній рівень поширення звітів. Зроблено висновок, що підвищення якості фінансової звітності на основі інтеграції нефінансової інформації є необхідною умовою зміцнення економічної безпеки підприємств і гармонізації національної практики з європейськими стандартами. Реалізація запропонованих підходів потребує комплексних змін у нормативному регулюванні, розвитку внутрішнього контролю та формування інституційних механізмів адміністрування нефінансової звітності.