Маркетинг відносин у системі формування клієнтської лояльності на ринку туристично-освітніх послуг - Тарасюк, Михайло Вікторович; Псарюк, Анастасія Дмитрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти формування клієнтської лояльності в системі маркетингу відносин на ринку туристично-освітніх послуг. Обґрунтовано, що в умовах цифровізації та посилення конкуренції маркетинг відносин набуває стратегічного значення як інструмент забезпечення довгострокової взаємодії зі споживачами. Метою дослідження є визначення особливостей формування клієнтської лояльності та обґрунтування сучасних маркетингових інструментів її забезпечення у сфері туристично-освітніх послуг. У процесі дослідження використано методи аналізу, узагальнення, систематизації та порівняння. Встановлено, що лояльність споживачів формується під впливом як раціональних, так і емоційних чинників та базується на поєднанні поведінкової й емоційної прихильності до бренду. Визначено основні компоненти формування лояльності, серед яких ключове значення мають якість послуг, рівень сервісного обслуговування, довіра до бренду, персоналізація комунікацій та позитивний споживчий досвід. Проаналізовано типи клієнтської лояльності та встановлено, що найбільш цінною для підприємств туристично-освітньої сфери є істинна лояльність, яка забезпечує стабільність клієнтської бази та підвищення конкурентоспроможності підприємства. Досліджено сучасні маркетингові інструменти формування лояльності споживачів, зокрема CRM-системи, контент-маркетинг, програми лояльності, соціальні мережі, реферальні програми та цифрові технології персоналізації сервісу. Виявлено, що найбільшу ефективність у забезпеченні довгострокової прихильності клієнтів демонструють персоналізований та емоційний маркетинг. Обґрунтовано, що впровадження концепції маркетингу відносин сприяє зміцненню конкурентних позицій підприємств, підвищенню рівня довіри споживачів та формуванню стійких партнерських взаємовідносин на ринку туристично-освітніх послуг.