Трансформація стратегій маркетингових комунікацій підприємств кондитерської галузі в умовах синергії AI та AR-технологій - Стевчак, Ю. І. (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Стаття присвячена дослідженню трансформації маркетингових стратегій у кондитерській промисловості під впливом штучного інтелекту (AI) та доповненої реальності (AR). У статті проаналізовано успішні кейси глобальних брендів, таких як KitKat, Kinder та Milka, що демонструють перехід від традиційних підходів до моделей гіперперсоналізації та Phygital-взаємодії. Особлива увага приділяється зміні пошукової воронки поколінь Z та Альфа, а також ролі AI як «цифрового куратора» споживчого досвіду. Доведено, що інтеграція AR-технологій у пакування товарів перетворює його на інтерактивний медіаканал, який значно підвищує рівень залучення та ймовірність покупки. Наукова новизна дослідження полягає в обґрунтуванні синергетичного ефекту одночасного застосування AI та AR-інструментів, специфікованих для ринку товарів імпульсного попиту. Теоретично доведено, що інтерактивне Phygital-пакування трансформується з елемента дизайну в автономне джерело збору первинних маркетингових даних для оптимізації експортного потенціалу брендів.