Організаційно-управлінські механізми забезпечення інформаційної безпеки підприємницької діяльності в умовах глобальної економічної турбулентності - Черкаський, Григорій Ігорьович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є розробка та обґрунтування організаційно-управлінського механізму забезпечення інформаційної безпеки підприємницьких структур в умовах глобальної економічної турбулентності. Методи дослідження. В процесі дослідження використанні наступні методи: контент-аналізу та текстологічного аналізу, порівняльного аналізу – зіставлення дефініції “організаційно-економічний механізм” різних наукових шкіл, теоретичного узагальнення та системазації – групування методологічних підходів (системний, адаптивно-інституційний, ресурсно-цільовий) моделювання та графічної візуалізації – при формуванні ключових підходів до визначення сутності організаційно-економічного механізму. Результати. В процесі аналізу визначено, що організаційно-управлінські механізми забезпечують реальну інформаційну безпеку підприємства не за допомогою технологій, а за допомогою поведінки людей, які з цими технологіями працюють. Визначено, що організаційно-управлінський вимір інформаційної безпеки підприємства якісно відрізняється від технологічного та спрямований не на захист об’єктів, а на зміну поведінки суб’єктів. Відсутність цього виміру робить технологічний захист неефективним незалежно від його рівня.Ідентифіковано чотири типи управлінських дисфункцій — делегативна, формалізаційна, компетентнісна і ситуаційна. Усі вони системні, характерні для значної частини підприємницьких структур регіону і виявляються незалежно від розміру підприємства чи наявного технологічного оснащення. Запропонований механізм як система регламентних, компетентнісних і культурних субмеханізмів, забезпечує комплексний підхід до усунення виявлених дисфункцій. Кожен субмеханізм має чіткий предмет впливу і власні інструменти реалізації. Висновки. Наголошено, що адаптація механізму до умов глобальної економічної турбулентності вимагає: підвищення стресостійкості регламентів; гнучкості компетентнісного навчання; організаційного закріплення культурних норм безпеки; розвитку навичок критичної верифікації зовнішньої інформації у менеджменту підприємства.