Товарознавча характеристика окремих засобів індивідуального захисту, що реалізується на вітчизняному ринку - Сіренко, Світлана Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті розглянуто теоретичні та практичні аспекти формування якості товарів, яка виступає ключовою характеристикою, що визначає споживчі властивості продукції та її конкурентоспроможність на ринку. Обґрунтовано, що категорія «якість» є багатокомпонентною системою взаємопов’язаних властивостей і показників, які забезпечують здатність продукції задовольняти потреби споживачів відповідно до її призначення та умов використання. Узагальнено теоретичні та прикладні аспекти товарознавчої характеристики засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), систематизація їх класифікації та вимог до якості, а також аналіз асортименту ЗІЗ, що реалізується на вітчизняному ринку, з урахуванням сучасних нормативно-правових вимог і тенденцій розвитку ринку охорони праці. Особливу увагу приділено засобам індивідуального захисту (ЗІЗ), які є невід’ємним елементом системи охорони праці та забезпечення безпеки життєдіяльності працівників. Визначено, що сучасні виробничі умови характеризуються підвищеним рівнем професійних ризиків, що зумовлює необхідність постійного вдосконалення та впровадження інноваційних ЗІЗ для мінімізації впливу шкідливих і небезпечних факторів. У роботі систематизовано основні вимоги до якості ЗІЗ, зокрема ефективність, надійність, якість та економічність, а також наведено їх товарознавчу характеристику з урахуванням факторів формування. Розкрито вплив матеріалів, конструктивних рішень, технологій виробництва та умов експлуатації на функціональні властивості виробів. Проаналізовано нормативно-правову базу регулювання обігу ЗІЗ в Україні, зокрема положення Технічного регламенту ЗІЗ та ДСТУ 7239:2011. Розглянуто розширення відповідальності за якість продукції на всіх етапах життєвого циклу – від виробника до імпортерів і дистриб’юторів. Окремо досліджено асортимент засобів індивідуального захисту, що реалізується на вітчизняному ринку, зокрема засоби захисту голови, органів дихання, слуху, зору, рук, ніг та спеціальний захисний одяг. Наведено приклади конструктивних рішень та характеристик основних груп ЗІЗ. У результаті встановлено, що сучасний ринок ЗІЗ характеризується широкою номенклатурою продукції та високими вимогами до її якості, що обумовлює необхідність подальшого розвитку інноваційних рішень та цифровізації каналів реалізації, зокрема впровадження інтернет-торгівлі. Метою статті є узагальнення теоретичних і прикладних аспектів товарознавчої характеристики засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), систематизація їх класифікації та вимог до якості, а також аналіз асортименту ЗІЗ, що реалізується на вітчизняному ринку, з урахуванням сучасних нормативно-правових вимог і тенденцій розвитку ринку охорони праці. Методи дослідження. Загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема: теоретичний аналіз і узагальнення наукової літератури та нормативно-правових документів, систематизація та класифікація матеріалу (вимог до якості, асортименту ЗІЗ), порівняльний аналіз, а також описово-аналітичний метод. Проведено огляд і критичний аналіз попередніх публікацій, нормативної бази, конструктивних особливостей і характеристик окремих видів засобів індивідуального захисту, супроводжуючи виклад таблицями, рисунками та конкретними прикладами з ринку. Фактично стаття має переважно теоретичний і аналітико-оглядовий характер з елементами товарознавчого аналізу асортименту, без застосування емпіричних (експериментальних, соціологічних чи статистичних) методів. Результати дослідження засвідчили, що якість ЗІЗ є комплексною категорією, яка інтегрує показники ефективності, надійності, ергономічності та економічної доцільності. Саме поєднання цих характеристик визначає рівень захисних властивостей виробів та їх придатність до використання в реальних умовах праці. Систематизація товарознавчих характеристик показала, що формування споживчих властивостей ЗІЗ залежить від багатьох факторів, серед яких ключову роль відіграють матеріали, конструктивні рішення, технології виробництва та умови експлуатації. Це підкреслює необхідність комплексного підходу до оцінювання якості даної продукції. Висновки. У результаті проведеного дослідження встановлено, що засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) є невід’ємним елементом системи охорони праці, який безпосередньо впливає на рівень безпеки, здоров’я та працездатності працівників. Їх значущість зростає в умовах ускладнення виробничих процесів та підвищення професійних ризиків. Аналіз нормативно-правового регулювання засвідчив, що в Україні створено достатньо розвинену систему стандартів і технічних регламентів, яка забезпечує контроль якості та безпечності ЗІЗ на всіх етапах їх життєвого циклу. Важливим є також розширення відповідальності між усіма учасниками ринку – виробниками, імпортерами та дистриб’юторами. Дослідження асортименту засобів індивідуального захисту, що реалізуються на вітчизняному ринку, підтвердило його широку номенклатуру та різноманітність, що дозволяє задовольняти потреби різних галузей економіки. Водночас зростає необхідність удосконалення каналів реалізації, зокрема розвитку цифрових платформ та інтернет-торгівлі.