Економічна етика та командоутворення в умовах сучасного корпоративного управління - Осмятченко, Володимир Олександрович; Мартиненко, Марина Олександрівна; Маковецька, Ірина Миколаївна; Мельнічук, Ліна Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти економічної етики та процесів командоутворення в умовах сучасного корпоративного управління. Обґрунтовано актуальність формування етичного корпоративного середовища як важливого чинника підвищення ефективності діяльності організацій у сучасних економічних умовах. Розглянуто сутність економічної етики як системи моральних принципів, норм та цінностей, що регулюють поведінку суб’єктів економічної діяльності в межах підприємства. Проаналізовано роль етичних стандартів у формуванні корпоративної культури, розвитку довіри між працівниками та забезпеченні стабільності управлінських процесів. Особливу увагу приділено дослідженню процесів командоутворення як важливого елементу сучасного корпоративного управління. Визначено, що ефективна командна взаємодія сприяє підвищенню результативності діяльності підприємств, покращенню комунікації між працівниками та розвитку інноваційного потенціалу організації. У статті обґрунтовано взаємозв’язок між економічною етикою та формуванням ефективних команд, що дозволяє створити сприятливе організаційне середовище для розвитку підприємств. Метою статті дослідження ролі економічної етики у процесах командоутворення в умовах сучасного корпоративного управління та визначення основних напрямів формування ефективної етичної корпоративної культури, що сприяє підвищенню ефективності командної роботи. Методологічною основою дослідження є комплекс загальнонаукових і спеціальних методів наукового пізнання. Метод аналізу та синтезу застосовано для вивчення теоретичних підходів до економічної етики та командоутворення у корпоративному управлінні. Системний підхід дозволив розглянути організацію як цілісну систему взаємодії економічних, соціальних та етичних факторів, що впливають на формування ефективної команди. Метод порівняльного аналізу використано для дослідження різних моделей корпоративної етики та їхнього впливу на управління людськими ресурсами. Метод узагальнення застосовано для формування теоретичних висновків щодо ролі етичних принципів у розвитку командної взаємодії. У процесі дослідження також використовувався метод логічного аналізу, що дозволив визначити взаємозв’язок між етичними нормами, корпоративною культурою та ефективністю управління персоналом. Результати. У роботі досліджено основні принципи економічної етики у системі корпоративного управління та визначено фактори, що впливають на ефективність командоутворення в організаціях. Узагальнено результати впровадження етичних стандартів у діяльність підприємств та визначено їх вплив на підвищення мотивації персоналу, покращення психологічного клімату в колективі та формування позитивного іміджу компанії. Отримані результати свідчать про важливість інтеграції етичних принципів у систему корпоративного управління та процеси управління персоналом. Встановлено, що формування етичної корпоративної культури сприяє підвищенню ефективності командної взаємодії, забезпечує стабільність організаційного розвитку та підвищує конкурентоспроможність підприємств у сучасному бізнес-середовищі. Висновки. Проведене дослідження дозволило встановити, що економічна етика є важливою складовою сучасної системи корпоративного управління та виступає одним із ключових чинників формування ефективної організаційної культури підприємства. В умовах посилення конкуренції, глобалізації економічних процесів та активної трансформації бізнес-середовища зростає роль етичних норм і принципів, які регулюють взаємовідносини між працівниками, керівництвом та іншими учасниками корпоративних відносин. Дотримання принципів відповідальності, чесності, справедливості, довіри та взаємоповаги створює основу для формування стабільного внутрішнього середовища організації та сприяє підвищенню ефективності управлінських процесів.