Менеджмент людського капіталу в контексті цифрової трансформації та фрагментації ринку праці - Кубіцький, Сергій Олегович; Паймаш, Ганна Василівна; Курей, Оксана Андріївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Цифрова трансформація економіки значно змінює структуру ринку праці, спричиняючи його фрагментацію. В таких умовах звичні підходи до менеджменту людського капіталу втрачають ефективність, що актуалізує потребу у пошуку нових управлінських рішень та інструментів. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та формування напрямів щодо покращення управління людським капіталом за умов цифрової фрагментації ринку праці, беручи до уваги зміни форм зайнятості, впливу цифрових інструментів і нових потреб до навичок працівників. Методи. У дослідженні використано такі методи: аналіз і синтез — для вивчення теоретичних підходів до менеджменту людського капіталу, індукція та дедукція — для формування узагальнень і висновків, порівняльний та структурно-функціональний методи — для оцінки трансформацій ринку праці, а також методи узагальнення, систематизації, експертних оцінок і графічний метод — для інтерпретації результатів дослідження. Результати. Досліджено еволюцію наукових поглядів на тлумачення поняття людського капіталу та уточнено його економічну природу. Проаналізовано вплив цифрових засобів на зміну форматів працевлаштування, зокрема зростання гіг-економіки та праці на платформах. Визначено провідні загрози та потенціал, що постають перед найманими працівниками та власниками підприємств у контексті фрагментації ринку праці. Вивчено поточні методи управління людським капіталом у діджитал-середовищі, зокрема застосування HR-аналітики та цифрових платформ. Сформовано напрями щодо покращення системи управління людським капіталом за умов цифрової фрагментації ринку праці. Обґрунтовано шляхи державної політики щодо підтримки розвитку людського капіталу у цифровій економіці. У висновках зазначено, що цифрова фрагментація ринку праці значно трансформує підходи до управління людським капіталом, зумовлюючи потребу у впровадженні та адаптивних HR-стратегій, націлених на забезпечення конкурентоспроможності організацій у середовищі цифрової економіки.