ІТ-практики, що оптимізують управлінські процеси та підвищують рентабельність бізнесу - Куць, Назарій Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є комплексне дослідження ІТ-практик як інструменту оптимізації управлінських процесів та підвищення рентабельності бізнесу, визначення механізмів їхнього впливу на ключові фінансові та операційні показники підприємств, а також формування науково обґрунтованих підходів до вибору і впровадження цифрових рішень в управлінській діяльності. Дослідження базується на методах порівняльного аналізу, систематизації емпіричних даних із міжнародних кейсів, аналізу галузевих звітів провідних аналітичних агентств та кількісної оцінки впливу ІТ-практик на управлінські й фінансові показники підприємств. Теоретичною основою дослідження слугує парадигма Data-Driven Management, що розглядає дані як стратегічний ресурс управління, а також концепція цифрової трансформації управлінських процесів. Стійке зростання глобальних ІТ-витрат підтверджує незворотність цифрової трансформації як домінуючого вектора розвитку сучасного менеджменту. Встановлено, що впровадження роботизованої автоматизації процесів (RPA) знижує операційні витрати на 22–25%, скорочуючи вартість транзакції з 15–20 до 3–5. Визначено, що AI-інструменти підвищують точність управлінського прогнозування з 60–70% до 85–95%, а автоматизація ланцюгів постачань скорочує рівень запасів на 20–30%. CRM-системи у поєднанні з AI-аналітикою підвищують утримання клієнтів на 27% та покращують відношення LTV/CAC з 3:1 до 5:1. ERP-платформи скорочують час підготовки управлінської звітності на 40–60% та знижують рівень помилок людського фактора до 80%. Побудовано порівняльну аналітичну модель традиційного та ІТ-орієнтованого управління, що наочно демонструє переваги цифрового підходу за шістьма ключовими критеріями. Систематизовано ключові метрики ефективності ІТ-практик у розрізі управлінських функцій. Доведено, що максимальний ефект від ІТ-впровадження досягається не через ізольоване використання окремих технологій, а через їхню системну інтеграцію в єдину управлінську архітектуру, орієнтовану на дані. Перспективним напрямом подальших досліджень визначено розробку галузево диференційованих моделей оцінки ROI від цифрової трансформації з урахуванням специфіки МСП та умов розвиткових економік.