ПРЕДИКТИВНЕ ТА СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ МОТИВАЦІЄЮ ПЕРСОНАЛУ: АДАПТИВНІ МОДЕЛІ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Домбровська, Наталія Романівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою роботи є теоретичне обґрунтування та розробка концептуальних засад стратегічного управління персоналом на основі предиктивного менеджменту. Дослідження фокусується на трансформації реактивних методів стимулювання у превентивні моделі, здатні забезпечити організаційну антикрихкість в умовах глобальної невизначеності. Методи дослідження базується на системному аналізі, що структурує кадрові стратегії за рівнем адаптивності. Методологія поєднує Data-driven підхід та People Analytics для об’єктивізації рішень. Ключовим інструментом є авторська технологія «інтелектуального фільтрування», що забезпечує семантичний аналіз для виявлення латентних деструктивних тенденцій. Додатково застосовано методи експертних оцінок та моніторингу для діагностики ментального благополуччя працівників. У ході дослідження сформульовано авторську парадигму предиктивного менеджменту як стратегії випереджального моделювання кадрових станів. Основним науковим результатом є розробка Екосистеми предиктивного реагування, яка об’єднує три адаптивні моделі мотивації: резильєнтну, когнітивно-розвивальну та ціннісно-орієнтовану. Доведено, що ефективність управління забезпечує зміна фокусу: від стабілізації психоемоційного ресурсу до стимулювання технологічного прориву через цифрові інструменти та єдині цінності. Запропоновано матрицю стратегічної синергії, яка візуалізує перехід від реактивного виправлення помилок до проактивного проектування майбутнього кадрового потенціалу. Визначено, що впровадження предиктивних моделей перетворює управління персоналом на стратегічний актив, здатний трансформувати зовнішні шоки у ресурс для розвитку. Обґрунтовано, що узгодження особистих прагнень фахівців із стратегічними цілями підприємства формує інтелектуальну та соціальну антикрихкість системи управління персоналом. Практична значущість роботи полягає у розробці конкретних рекомендацій щодо імплементації механізмів предиктивної резильєнтності, крос-функціонального навчання та ціннісної синхронізації, що є фундаментальною умовою сталого розвитку та конкурентоспроможності вітчизняних підприємств у період післявоєнної трансформації України.