Аналітична архітектура оцінювання стратегічної стійкості підприємств критичної інфраструктури - Єршова, Наталя Юріївна; Портна, Оксана Валентинівна; Хорошко, Олег Владиславович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Ефективне та стабільне функціонування підприємств критичної інфраструктури в умовах полікризовості, високої невизначеності та каскадних ризиків забезпечують управлінські рішення, обґрунтуванням яких є аналітична підтримка. Це дослідження зосереджене на обґрунтуванні та розробці аналітичної архітектури оцінювання стратегічної стійкості як інтегральної характеристики, що відображає здатність підприємства до адаптації, відновлення та розвитку. Метою статті є розробка інтегрованої моделі оцінювання стратегічної стійкості підприємств критичної інфраструктури. Для досягнення поставленої мети використано: системний підхід (для формування архітектури стійкості), статистичний аналіз (для оцінки динаміки діяльності підприємств), метод нормалізації та адитивної згортки (для побудови інтегрального індексу), графічний метод (для візуалізації результатів). У ході дослідження: 1) проаналізовано динаміку обсягів діяльності, інвестицій, витрат і фінансових результатів підприємств енергетичного сектору; 2) оцінено структура активів та інвестиційна активність для формування типів стратегічної стійкості; 3) розроблено інтегральний індекс стратегічної стійкості на основі агрегування ключових функціональних компонентів. Результати дослідження свідчать, що: 1) стратегічна стійкість має нелінійний, циклічний характер і змінюється під впливом взаємодії фінансових, інвестиційних та операційних факторів; 2) тип ресурсної структури визначає баланс між стабільністю та адаптивністю підприємства; 3) інвестиційна активність виступає ключовим драйвером відновлення та довгострокової стійкості. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованої моделі для підвищення обґрунтованості управлінських рішень і переходу до проактивного управління розвитком підприємств стратегічно важливих галузей.