Міжнародні моделі бухгалтерського обліку та податкового регулювання в умовах цифрової трансформації: порівняльний аналіз і досвід зарубіжних країн - Прийдак, Тетяна Борисівна; Тютюнник, Світлана Василівна; Лега, Ольга Василівна; Яловега, Людмила Василівна; Мокієнко, Тетяна Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено міжнародні моделі бухгалтерського обліку та податкового регулювання в умовах цифрової трансформації економіки та визначено перспективи адаптації зарубіжного досвіду до розвитку системи бухгалтерського обліку України. Мета. Метою статті є проведення порівняльного аналізу міжнародних моделей бухгалтерського обліку та податкового регулювання, визначення особливостей їх функціонування в умовах цифровізації економіки та обґрунтування можливостей використання зарубіжного досвіду для вдосконалення бухгалтерського обліку й податкового адміністрування в Україні. Методи. У процесі дослідження використано методи порівняльного аналізу, наукового узагальнення, системного підходу, структурно-логічного моделювання. Застосування зазначених методів дозволило оцінити особливості міжнародних моделей бухгалтерського обліку, визначити рівень їх взаємозв’язку з податковими системами та дослідити вплив цифрових технологій на розвиток фінансового контролю. Результати. Проведено порівняльний аналіз британо-американської, континентальної, південноамериканської та ісламської моделей бухгалтерського обліку. Досліджено тенденції цифровізації облікових процесів, зокрема впровадження XBRL-звітності, електронного документообігу та автоматизованих систем податкового моніторингу. Встановлено, що цифровізація бухгалтерського обліку сприяє підвищенню прозорості фінансової інформації та ефективності податкового адміністрування. Висновки. Обґрунтовано, що розвиток системи бухгалтерського обліку та податкового регулювання в Україні має здійснюватися на основі гармонізації з міжнародними стандартами фінансової звітності та впровадження сучасних цифрових технологій. Визначено, що адаптація міжнародного досвіду цифровізації обліку сприятиме підвищенню якості фінансової звітності та ефективності державного фінансового контролю.