Інструментарій інвестування при прийнятті управлінських рішень з формування оптимальної структури капіталу підприємства - Журавльова, Ірина Вікторівна; Рахімов, Махаммад Сулейман огли (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є узагальнення і систематизація інвестиційного інструментарію, що використовується при прийнятті управлінських рішень з формування структури капіталу, та подальший розвиток методичних засад його застосування в умовах економічної невизначеності. В перебігу дослідження та досягнення визначеної мети застосовано як загальнонаукові, так і спеціальні методи: діалектичний метод наукового пізнання, аналізу і синтезу, порівняльний, абстракції, системного підходу, формальної логіки, узагальнення даних. У статті досліджено роль інвестиційних інструментів у процесі прийняття управлінських рішень щодо формування оптимальної структури капіталу підприємства. Розроблено концептуальну модель контуру управління вартістю підприємства, що поєднує складові з інвестування та фінансування. На основі опрацьованої наукової літератури розроблено класифікацію інвестиційних інструментів за чотирма рівнями: оціночним, оптимізаційним, адаптаційним та стратегічним. Обґрунтовано необхідність інтеграції інвестиційного аналізу з фінансовим плануванням для забезпечення довгострокової вартості бізнесу. Узагальнено інструменти для попередньої оцінки впливу інвестиційного проекту на фінансову архітектуру підприємства. Систематизовано інструментарій оцінки інвестиційних проектів з урахуванням їхнього впливу на леверидж, вартість капіталу та фінансову гнучкість. Запропоновано методичний підхід до вибору інвестиційних інструментів на основі критеріїв резильєнтності та адаптивності за етапами: діагностика поточної структури капіталу, формування інвестиційного портфеля, моделювання факторів впливу на структуру капіталу, оптимізація варіантів фінансування, стрес-тестування та оцінка резильєнтності, реалізація і моніторинг. Визначено практичні рекомендації щодо імплементації запропонованого підходу в систему корпоративного фінансового менеджменту. Запропоновано для інтегрованих інвестиційно-фінансових рішень використання системи зважених критеріїв: вартісна ефективність, ризик-адаптивність, фінансова гнучкість, стратегічна відповідність, операційна реалізованість.