Напрями здійснення цифровізації та інформатизації стратегій маркетингу на ринку ветеринарних препаратів і послуг - Ігнатенко, Микола Миколайович; Мармуль, Лариса Олександрівна; Паламарчук, Оксана Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено особливості цифровізації та інформатизації маркетингових стратегій на ринку ветеринарних препаратів і послуг, який в умовах сучасних економічних, соціальних і безпекових викликів набуває дедалі більшого значення для України. Актуальність теми зумовлена зростанням попиту на якісні ветеринарні препарати й послуги, необхідністю підвищення доступності ветеринарної допомоги, посиленням конкуренції на ринку, а також потребою у використанні цифрових каналів комунікації в умовах воєнного стану, особливо на прифронтових і прикордонних територіях. Метою статті є виявлення змісту, особливостей, проблем і ризиків реалізації маркетингових стратегій на ринку ветеринарних препаратів і послуг та обґрунтування напрямів їх удосконалення на основі цифровізації та інформатизації. У процесі дослідження використано загальнонаукові методи аналізу й узагальнення, системний підхід, порівняльний аналіз, методи логічного узагальнення та наукової абстракції, що дало змогу визначити ключові тенденції розвитку ветеринарного ринку й оцінити вплив цифрових технологій на маркетингову діяльність. Установлено, що ринок ветеринарних препаратів і послуг в Україні динамічно розвивається, однак характеризується нерівномірністю доступу до послуг, фрагментарністю суб’єктів господарювання, наявністю ризиків воєнного стану та потребою в посиленні цифрових комунікацій. Обґрунтовано основні напрями цифровізації маркетингових стратегій, серед яких формування цифрової присутності підприємств, розвиток контент-маркетингу й онлайн-реклами, персоналізована взаємодія з клієнтами, аналіз конкурентного середовища, управління онлайн-репутацією, використання штучного інтелекту, чат-ботів, хмарних технологій, електронної комерції та цифрових сервісів обслуговування. Доведено, що цифровізація та інформатизація є важливими чинниками підвищення ефективності маркетингових стратегій, оскільки сприяють розширенню доступу споживачів до ветеринарної допомоги, підвищенню якості сервісу, автоматизації бізнес-процесів, зміцненню довіри клієнтів і формуванню конкурентних переваг ветеринарних підприємств.