Вплив цифрових технологій на трансформацію системи бухгалтерського обліку в Україні - Кудлаєва, Наталія Вікторівна; Косташ, Тетяна Вікторівна; Михалків, Алла Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено вплив цифрових технологій на трансформацію бухгалтерського обліку в Україні з метою підвищення прозорості фінансової звітності та ефективності облікових операцій відповідно до міжнародних стандартів. Актуальність дослідження зумовлена цифровізацією економіки та необхідністю адаптації національної облікової системи до сучасних вимог. Метою роботи є визначення основних напрямів цифровізації бухгалтерського обліку та обґрунтування рекомендацій для підвищення ефективності облікових процесів з урахуванням специфіки фінансового середовища України. Методологія дослідження базується на системному аналізі тенденцій цифровізації облікових процесів, порівняльному підході до оцінки традиційної та цифрової систем, а також методах синтезу для розробки практичних рекомендацій. Установлено, що впровадження таких технологій, як хмарні платформи, блокчейн та штучний інтелект, сприяє автоматизації процесів збору, обробки та збереження облікових даних, що дозволяє скоротити час формування звітності та мінімізувати кількість помилок, зумовлених людським фактором. У результатах окреслено основні проблеми впровадження цифрових технологій, серед яких – значні витрати на реалізацію цифрових рішень, недостатня готовність нормативно-правової бази до сучасних викликів та ризики, пов’язані з кіберзагрозами й захистом конфіденційних даних. Обґрунтовано важливість формування внутрішніх регламентів контролю облікових операцій, проведення регулярного аудиту інформаційної безпеки та навчання фахівців для підвищення їхніх цифрових компетенцій. Результати дослідження підтвердили, що впровадження багаторівневих систем контролю та автоматизованого моніторингу дає можливість своєчасно виявляти аномалії у фінансових потоках і знижувати ризики фінансових зловживань. У висновках зазначено, що поступове впровадження нових технологій із пілотним тестуванням рішень дає змогу оцінити їхню ефективність та визначити напрями коригування процесів. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці моделей адаптивного управління цифровими обліковими системами з урахуванням національних особливостей фінансового середовища та міжнародних практик.