Аналіз впливу сучасних технологій на розвиток страхового бізнесу в Україні - Чуницька, Ірина Іванівна; Богріновцева, Людмила Миколаївна; Ключка, Ольга Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено вплив цифрових технологій на розвиток страхового бізнесу в Україні в умовах глобальної цифровізації. Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення ефективності, прозорості та конкурентоспроможності страхових компаній на сучасному ринку, що вимагає інтеграції інноваційних рішень. Встановлено, що ключовими рушіями змін у страховій галузі є такі технології, як штучний інтелект, блокчейн, великі дані й Інтернет речей, які сприяють автоматизації процесів, персоналізації послуг і підвищенню прозорості операцій. Метою дослідження є аналіз основних проблем і можливостей упровадження цифрових технологій у страховий бізнес України, а також розроблення рекомендацій щодо їх адаптації до локальних умов. Для досягнення поставленої мети використано методи аналізу, синтезу та систематизації наукових джерел, а також порівняльного аналізу міжнародного досвіду цифровізації страхового ринку. Проведено оцінку ключових викликів та обмежень, що впливають на інтеграцію інновацій у галузь. Результати дослідження вказують на значний потенціал цифрових технологій для трансформації страхового бізнесу. Виявлено основні проблеми, серед яких недостатня цифрова інфраструктура, слабка регуляторна підтримка, брак кваліфікованих кадрів і низький рівень цифрової грамотності клієнтів. Установлено, що впровадження блокчейн-технологій, автоматизованих систем обробки заявок та інтерактивних клієнтських платформ може значно покращити ефективність роботи страхових компаній, забезпечити прозорість операцій і знизити рівень шахрайства. У висновках запропоновано розробку централізованих платформ для обміну даними, адаптацію нормативної бази до міжнародних стандартів, а також реалізацію освітніх ініціатив для підвищення цифрової грамотності персоналу і клієнтів. Визначено, що державна підтримка, зокрема через надання податкових пільг і грантів, може стати важливим стимулом для цифрової трансформації галузі. Перспективи подальших досліджень охоплюють аналіз впливу цифрових технологій на фінансову стійкість страхових компаній, оцінку ефективності впровадження конкретних інноваційних рішень у різних сегментах ринку, а також вивчення особливостей адаптації міжнародного досвіду до локальних умов.