Крос-культурний аспект комунікативного менеджменту - Грошелева, Олена Геннадіївна; Усатенко, Олександр Васильович; Дудник, Алла Вікторівна; Трифонова, Олена Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено сучасні виклики крос-культурного менеджменту в умовах глобалізації, цифровізації та трансформації культурних цінностей. Основну увагу зосереджено на аналізі впливу цифрових технологій на міжкультурну комунікацію; адаптації управлінських моделей до змін культурних вимірів; оцінці ефективності освітніх програм для розвитку крос-культурної компетенції та формуванні практичних рекомендацій з урахуванням професійних потреб. Дослідження ґрунтується на комплексному міждисциплінарному підході, який інтегрує декілька методологічних аспектів. Здійснено теоретичний аналіз наукової літератури, що забезпечив систематизацію сучасних концепцій крос-культурного менеджменту та комунікації. Порівняльний аналіз застосовано для ідентифікації культурних відмінностей, які впливають на формування та адаптацію управлінських моделей. Емпіричні методи включали дослідження ефективності освітніх програм і моделей навчання. Цифрові технології суттєво полегшують міжкультурну комунікацію, забезпечуючи доступ до глобальної інформації та підвищуючи інтерактивність. Водночас вони створюють виклики, пов’язані з мовними бар’єрами та відмінностями в невербальній комунікації. Для міжнародних компаній критично важливим є адаптування управлінських моделей до змін культурних вимірів, таких як індивідуалізм і дистанція влади. Аналіз освітніх програм показав, що найефективніші з них інтегрують теоретичну базу, тренінги та елементи онлайн-навчання. Практичні рекомендації передбачають персоналізацію навчальних програм, активне впровадження цифрових інструментів і використання гнучких форматів навчання для підвищення ефективності міжкультурної взаємодії. Результати дослідження дають підстави для подальшого аналізу інтеграції цифрових інструментів у міжкультурну комунікацію, довгострокового впливу освітніх ініціатив та можливостей використання інноваційних методів, зокрема штучного інтелекту, для дослідження культурних відмінностей.