Аналітичний облік товарів в системі управління підприємством - Руденко, Наталія Олександрівна; Норд, Ганна Леонідівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Вступ. В умовах динамічної трансформації економічного середовища та посилення конкуренції ефективне управління діяльністю підприємств неможливе без якісного інформаційного забезпечення процесів прийняття управлінських рішень. Особливе місце в цій системі займає управління товарними потоками, оскільки товари як складова оборотних активів формують значну частку ресурсів підприємства та безпосередньо впливають на фінансові результати його діяльності. Раціональна організація руху товарів, контроль за їх збереженням і своєчасне реагування на зміни попиту потребують достовірної, деталізованої та оперативної облікової інформації. Важливу роль у формуванні такої інформації відіграє аналітичний облік товарів, який забезпечує поглиблену деталізацію даних про їх надходження, зберігання та вибуття відповідно до потреб управління. Зростання обсягів товарообігу та ускладнення логістичних процесів потребує формування такої системи аналітичного обліку, яка б забезпечувала управлінський персонал релевантною інформацією для прийняття обґрунтованих рішень. У зв’язку з цим дослідження аналітичного обліку товарів як інформаційної бази управління товарними потоками є своєчасним і практично значущим. Мета. Метою статті є обґрунтування ролі аналітичного обліку товарів у системі управління підприємства та визначення основних підходів до його організації з урахуванням управлінських потреб. Метод (методологія). У процесі дослідження застосовано методи порівняння, аналізу, теоретичного та логічного узагальнення. Результати. У процесі дослідження встановлено, що аналітичний облік товарів є важливою складовою інформаційного забезпечення системи управління підприємством Обґрунтовано, що управлінське призначення аналітичного обліку товарів полягає не лише в деталізації даних фінансового обліку, а й у забезпеченні можливості оперативного аналізу руху, структури та стану товарних запасів відповідно до потреб управління. Визначено, що ефективність управління товарними потоками значною мірою залежить від раціонального формування аналітичних розрізів обліку товарів. Доведено доцільність організації аналітичного обліку товарів за номенклатурними позиціями, місцями зберігання та напрямами руху, що дозволяє підвищити інформативність облікових даних і забезпечити їх адаптацію до управлінських завдань. Установлено, що використання даних аналітичного обліку товарів у процесі управління сприяє оптимізації товарних запасів, зниженню ризику їх надлишку або дефіциту та підвищенню оборотності товарів. Обґрунтовано, що удосконалення організації аналітичного обліку товарів забезпечує зростання прозорості товарних потоків, посилення контрольних функцій і підвищення загальної ефективності управління підприємством.