Показники ефективності маркетингових інформаційних систем територіального маркетингу в умовах електронної комерції - Астаф’єва, Катерина Олександрівна; Нікульнікова, Ганна Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Метою статті є теоретичне обґрунтування та розроблення науково-методичного підходу до формування інтегрованої системи показників ефективності маркетингових інформаційних систем територіального маркетингу в умовах електронної комерції. У дослідженні використано методи наукового узагальнення, системного та структурно-логічного аналізу, порівняння й синтезу для опрацювання сучасних підходів до оцінювання ефективності маркетингових інформаційних систем, територіального маркетингу та електронної комерції. Застосовано концептуальний підхід до моделювання інтегрованої системи показників на засадах багаторівневої структури «ресурси – процеси – результати – стратегічний ефект». Проаналізовано економічний, інформаційно-аналітичний, організаційно-управлінський, процесно-системний та стратегічний підходи до оцінювання ефективності маркетингових інформаційних систем і визначено їх переваги та обмеження у контексті публічного управління. Обґрунтовано необхідність інтегрованого підходу, що поєднує техніко-процесні, e-commerce, економічні та соціально-управлінські індикатори. Розроблено структурно-логічну модель інтегрованої системи показників, яка передбачає чотири взаємопов’язані рівні: ресурсно-технологічний, процесно-аналітичний, результативний та стратегічний. Запропоновано використання бального виразу показників і формування інтегрального індексу ефективності з урахуванням вагових коефіцієнтів. Доведено, що ефективність маркетингових інформаційних систем територіального маркетингу повинна оцінюватися комплексно, з урахуванням їх впливу на розвиток електронної комерції, інвестиційну привабливість і формування цифрового бренду території. Запропонована модель створює методичне підґрунтя для підвищення обґрунтованості управлінських рішень органів місцевого самоврядування та сприяє посиленню конкурентних позицій територій у цифровому середовищі.