Вплив інструментів диджитал-маркетингу на ефективність просування інноваційних продуктів - Самусь, Павло Олегович; Кизлюк, Олександр Анатолійович; Дьячкова, Ольга Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Метою статті є розроблення інтегрованого підходу до оцінки впливу інструментів диджитал-маркетингу на ефективність просування інноваційних продуктів з урахуванням специфіки їх життєвого циклу та умов цифрових трансформацій економіки. Особливу увагу приділено визначенню причинно-наслідкових зв’язків між digital-активністю підприємства та комерційними результатами інновацій, а також формуванню системи показників оцінювання результативності цифрових комунікацій. Методи. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів: системний та структурно-логічний аналіз для формування концептуальної моделі; порівняльний аналіз – для узагальнення підходів до класифікації інструментів цифрового маркетингу; методи економічного аналізу та моделювання – для обґрунтування інтегрованої системи KPI; графічне моделювання – для візуалізації логіко-структурних зв’язків між бар’єрами сприйняття інновацій та digital-інструментами їх подолання. Теоретичною основою виступили концепції цифрової трансформації, інноваційного менеджменту, збалансованої системи показників, моделі атрибуції та маркетинг-мікс моделювання. Результати. Обґрунтовано, що інноваційний продукт характеризується підвищеним рівнем ринкової невизначеності, що потребує освітнього впливу на споживача та формування попиту за допомогою цифрових каналів комунікації. Розроблено класифікацію інструментів цифрового маркетингу за функціональним призначенням, етапами дифузії інновації та типами цифрових каналів. Запропоновано логіко-структурну модель подолання бар’єрів сприйняття інновацій під впливом digital-інструментів та інтегрований підхід до оцінки їх результативності на основі системи KPI (ROI, ROMI, LTV, CAC, коефіцієнт конверсії, показники дифузії). Доведено необхідність адаптації інструментарію оцінювання до етапів життєвого циклу продукту та активного використання AI і Big Data. Висновки. Встановлено, що ефективність просування інноваційних продуктів у цифровому середовищі залежить від системної інтеграції інструментів диджитал-маркетингу у стратегічне управління підприємством. Запропонований аналітико-методичний підхід дозволяє підвищити обґрунтованість управлінських рішень, оптимізувати маркетинговий бюджет та прискорити дифузію інновацій, що сприяє формуванню конкурентоспроможних бізнес-моделей у цифровій економіці.