Вплив фінансово-правових відносин на перестраховий ринок України - Бондаренко, Павло Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Однією з фундаментальних детермінант еволюції перестрахового ринку України є комплекс фінансово-правових відносин, що конституюють регуляторну парадигму, детермінують механізми алокації ризиків та забезпечують конвергенцію з глобальними стандартами, насамперед принципами Solvency II. Ці відносини безпосередньо моделюють капітальну адекватність страховиків, фіскальне навантаження, валютно-регуляторний режим та резилієнтність сектору щодо значущих ризиків, зокрема воєнно-політичних. У контексті європейської інтеграції адаптація перестрахового регулювання до норм Solvency II набуває системоутворюючого значення, передбачаючи посилення вимог до капіталу, управління ризиками, прозорості та корпоративного врядування. Водночас тривала збройна агресія зумовлює фрагментарне та високовартісне повернення глобальних перестраховиків, суттєво обмежуючи доступну перестрахову ємність. З 1 січня 2026 року запроваджено удосконалений державний механізм страхування та перестрахування воєнних ризиків на базі трирівневої моделі, прямі компенсації, субсидування премій, централізоване розміщення надлишкових ризиків на міжнародних ринках, спрямований на зниження системного навантаження та поступове відновлення довіри глобальних контрагентів. Гармонізація з європейськими нормами потенційно слугуватиме каталізатором експансії ринку за умови прецизійної адаптації стандартів до національного контексту, тобто жорсткого валютного регулювання, специфіки правової системи та екстремальної концентрації ризиків у воєнний період. Емпіричний аналіз сектору верифікує системні бар’єри: фрагментарність регуляторних процедур, обмежений доступ до міжнародних інструментів через перцепцію високого ризику, недостатню капіталізацію, низьку прозорість та якість актуарних даних. Подолання цих бар’єрів вимагає комплексної стратегії — поступової імплементації Solvency II з перехідним режимом, посилення кооперації з глобальними перестраховиками, докапіталізації, уніфікації звітності, впровадження передових актуарних практик та контрольованої лібералізації валютного режиму. Лише системна реалізація цих заходів дозволить трансформувати обмеження у вектори стійкого зростання та прискорити інтеграцію українського перестрахового сегменту до глобального фінансового простору, що є критично важливим для повоєнної реконструкції та європейського курсу України.