Трансформація компетентнісного профілю фахівця з обліку і оподаткування в умовах цифровізації бізнес-середовища - Фатенок-Ткачук, Алла Олександрівна; Сафарова, Анна Таджидінівна; Кулинич, Мирослава Богданівна; Куцин, Алла Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Метою статті є наукове обґрунтування та розробка оновленого компетентнісного профілю фахівця зі спеціальності «Облік і оподаткування» шляхом інтеграції новітніх вимог ринку праці, зумовлених процесами цифровізації та специфічними викликами воєнного стану в Україні. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів, а саме: метод систематизації та групування (для класифікації програмних результатів навчання за галузевим стандартом); контент-аналіз вакансій провідних кадрових порталів (для ідентифікування актуальних запитів роботодавців щодо додаткових професійних функцій); метод порівняльного аналізу (для зіставлення класичного підходу до підготовки бухгалтерів та інноваційних вимог цифрової економіки); абстрактно-логічний метод (для формулювання теоретичних висновків та рекомендацій). Результати. Доведено, що попри стрімку автоматизацію облікових процедур, попит на фахівців спеціальності 071 (D1) залишається стабільно високим, проте вимоги до їхньої кваліфікації зазнали суттєвої трансформації. Встановлено, що сучасний ринок праці потребує від фахівців облікових служб виконання суміжних функцій, зокрема з кадрового діловодства та адміністрування військового обліку, що стало особливо актуальним у період загальної мобілізації. Виокремлено новий вектор професійної діяльності – участь у грантових програмах, де бухгалтер виступає ключовою фігурою у процесі фінансового планування та звітності перед донорами. Особливу увагу в результатах приділено soft skills, а саме стресостійкості та вмінню забезпечувати стабільність колективу в умовах воєнної кризи. Запропоновано авторське бачення групування програмних результатів навчання, що поєднує технічні навички з цифровою грамотністю та психологічною стійкістю. Висновки. Доведено, що високий рівень затребуваності випускників забезпечується не лише володінням методикою обліку, а й здатністю інтегрувати військові, кадрові та управлінські функції у щоденну професійну практику. Наукова новизна полягає у розширенні переліку ключових компетенцій бухгалтера за рахунок включення параметрів антикризового менеджменту та грантового супроводу. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів для модернізації змісту освітніх компонентів та навчальних планів за спеціальністю «Облік і оподаткування», що забезпечить релевантність вищої освіти запитам сучасного бізнесу.