Системний підхід теорії організації в еколого-економічному менеджменті інтегрованих бізнес-структур - Ігнатюк, Вікторія Василівна; Цюман, Євгенія Сергіївна; Григор`єва, Надія Олексіївна; Кугаєвська, Наталія Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У сучасних умовах трансформації глобальної економіки та посилення вимог до прозорості корпоративного управління відбувається переорієнтація бізнес-моделей від концепції виключної максимізації прибутку до принципів сталого розвитку та ESG (Environmental, Social, Governance). За таких обставин управління інтегрованими бізнес-структурами потребує якісно нового підходу, що ґрунтується на системному баченні взаємозв’язку економічних, екологічних і соціальних процесів. Традиційні підходи до менеджменту виявляються недостатньо ефективними без інтеграції екологічної складової у стратегічну та операційну діяльність підприємств. На практиці екологічний і економічний менеджмент у межах інтегрованих бізнес-структур часто функціонують фрагментарно, що зумовлює суперечності між орієнтацією на мінімізацію витрат і необхідністю скорочення негативного впливу на довкілля. Така дихотомія гальмує формування цілісної управлінської системи та знижує конкурентоспроможність підприємств в умовах євроінтеграції та посилення екологічного регулювання. Актуальність дослідження визначається потребою у формуванні системного підходу, який забезпечить синергію еколого-економічних рішень, де екологічні ініціативи розглядаються не як обмеження, а як стратегічний ресурс розвитку (через енергоефективність, циркулярні моделі виробництва, декарбонізацію, доступ до «зеленого» фінансування та підвищення інвестиційної привабливості). У межах запропонованої концепції теорія організації виступає методологічною основою проєктування інтегрованої системи еколого-економічного менеджменту, що передбачає узгодження цілей, функцій, структур і механізмів контролю в межах корпоративних об’єднань. Особлива увага приділяється формуванню системи моніторингу, яка інтегрує фінансові, екологічні та управлінські індикатори в єдиному інформаційному контурі, забезпечуючи своєчасне виявлення ризиків, оцінку ефективності ESG-активності та прийняття превентивних управлінських рішень. Метою дослідження є розробка науково-методичних засад застосування системного підходу теорії організації в еколого-економічному менеджменті інтегрованих бізнес-структур для удосконалення механізмів управління сталим розвитком. Для досягнення поставленої мети використано методи системного аналізу, стратегічного планування, оцінки екологічних та економічних ризиків, верифікації управлінських даних, а також систему кількісних і якісних показників ESG-діяльності. Результати дослідження спрямовані на формування інтегрованої моделі управління, що забезпечує досягнення синергетичного ефекту між екологічними та економічними цілями, підвищення стійкості інтегрованих бізнес-структур та їх адаптивності до вимог міжнародного ринку.