Трансгресія протидії митним деліктам в контексті митних реформ Європейського Союзу та України - Герчаківський, Святослав Дем’янович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Метою статті є дослідження європейських та українських підходів щодо удосконалення практики протидії митним правопорушенням. Задля досягнення мети поставлені науково-дослідницькі завдання, серед яких: проведення аналізу митної реформи в ЄС в 2016 році; виокремлення необхідності та факторів, що спричинили до реформування митного адміністрування в ЄС та Україні в 2023 році; вироблення пропозицій щодо удосконалення митного адміністрування в Україні в контексті посилення протидії митним деліктам. Для досягнення поставленої мети визначено такі науково-дослідницькі завдання: аналіз митної реформи, проведеної в ЄС у 2016 році; виявлення необхідності та чинників, що спричинили реформування митного адміністрування в ЄС та Україні у 2023 році; розробка пропозицій щодо вдосконалення митного адміністрування в Україні з метою посилення протидії митним правопорушенням. Методи. Методологічну основу дослідження становлять фундаментальні категорії, поняття, принципи та методи сучасної фінансової науки. Комплекс методів, використаних у дослідженні протидії митним правопорушенням, засновано на принципах об’єктивності, системності, визначеності, детермінізму, єдності теорії та практики. Використання загальних та спеціальних методів наукового пізнання дозволило досягти поставленої мети дослідження та сприяло достовірності отриманих результатів. Результати. Досліджено особливості митної реформи, проведеної в ЄС у 2016 році, та виявлено відсутність гармонізованих підходів до правозастосування, нагляду, контролю, розслідування, судового та адміністративного розгляду, а також до застосування санкцій за митні правопорушення. Проаналізовано концепцію митної реформи ЄС 2023 року, що передбачає створення нової митної інституції (EU Customs Authority), яка функціонуватиме на базі нової е-Митниці ЄС (EU e-Customs) та здійснюватиме контроль над Митним Data Hub ЄС (EU Customs Data Hub). Висновки. Акцентовано на необхідність проведення митної реформи в Україні, яка має бути синхронізована з відповідними процесами в ЄС і базуватись на розробці нового Митного кодексу України, що забезпечить повну імплементацію положень acquis ЄС в митній сфері. Запропоновано уніфікувати здійснення митних формальностей і процедур з контрагентами в ЄС, врегулювати питання правового статусу митних органів та проходження служби, надати їм повноваження здійснювати оперативно-розшукову діяльність та проводити досудове розслідування справ про контрабанду. Такі заходи спрямовані на підвищення ефективності боротьби з митними правопорушеннями та загальне посилення інституційної спроможності митних органів.