Науковий підхід до оцінки ризиків управління фінансовими потоками підприємства в кризових умовах - Бабенко, Владислав Павлович; Назарова, Тетяна Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Мета дослідження полягає в розробці науково обґрунтованого підходу до оцінки ризиків управління фінансовими потоками підприємства в умовах кризових явищ на основі системного аналізу теоретичних засад, бібліометричних даних та стандартів ризик-менеджменту. У статті застосовано системний підхід до аналізу категорій «грошові потоки» та «фінансові потоки» з використанням порівняльного методу, семантичного та бібліометричного аналізу публікацій за даними бази Scopus. Для побудови концептуальної моделі оцінки ризиків використано стандарти ISO 31000:2018 та принципи COSO ERM. Запропоновано трирівневу структуру аналізу, яка включає інформаційний, аналітико-діагностичний та управлінський блоки з обов’язковим зворотним зв’язком. Встановлено, що фінансові потоки є ширшою економічною категорією порівняно з грошовими потоками: вони охоплюють рух не лише грошових коштів, а й капіталу, фінансових інструментів та зобов’язань у грошовій і негрошовій формах, виконуючи розподільчу, перерозподільчу, контрольну та відтворювальну функції. Бібліометричний аналіз дозволил визначити чотири основні кластери досліджень в межах ключових понять: моніторинг макроекономічних факторів невизначеності, контроль операційних показників бізнесу, математичне моделювання ризиків та впровадження цифрових технологій для проактивного управління. Запропоновано науковий підхід до оцінки ризиків, структурований у три блоки: інформаційний (виявлення дисбалансів, формування бази даних), діагностичний (ідентифікація, класифікація та кількісно-якісна оцінка ризиків, побудова ризик-профілю) та управлінський (розробка антикризових стратегій, моніторинг ефективності заходів). Розроблений підхід забезпечує комплексну оцінку ризиків управління фінансовими потоками в умовах високої волатильності та кризових явищ, сприяє переходу від реактивного до проактивного управління.