Регулювання трудового потенціалу підприємства: екосистеми цифрової зайнятості - Ліхоносова, Ганна Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є теоретичне обґрунтування та науково-практичний аналіз регулювання трудового потенціалу підприємства в умовах цифрової трансформації шляхом впровадження екосистеми цифрової зайнятості. Дослідження спрямоване на розкриття сутності екосистемного підходу до управління людськими ресурсами, визначення ключових чинників формування трудового потенціалу в цифровій економіці та обґрунтування управлінських механізмів, що забезпечують підвищення адаптивності й конкурентоспроможності підприємств. Методологічну основу дослідження становлять системний, структурно-функціональний та екосистемний підходи, методи наукової абстракції, аналізу й синтезу, порівняльного аналізу, а також узагальнення сучасних наукових концепцій управління персоналом, цифрової зайнятості та платформної економіки. Для обґрунтування прикладних результатів використано модельний підхід і якісно-оціночні методи, що дали змогу сформувати емпіричну модель управління трудовим потенціалом підприємства в умовах цифрової зайнятості. У статті доведено, що цифрова зайнятість на рівні підприємства доцільно розглядати не як окремий інструмент або форму організації праці, а як комплексну екосистему, що інтегрує цифрові технології управління, компетентнісний розвиток персоналу, гнучкі організаційно-мотиваційні механізми, соціальну підтримку та етичні стандарти алгоритмічного менеджменту. Обґрунтовано, що фрагментарна цифровізація HR-процесів не забезпечує зростання трудового потенціалу та може поглиблювати соціальні ризики. Запропоновано емпіричну модель управління трудовим потенціалом, яка дозволяє оцінювати вплив цифрових, організаційних і соціальних чинників на ефективність використання людського капіталу підприємства. Зроблено висновок, що впровадження екосистеми цифрової зайнятості трансформує управління трудовим потенціалом із допоміжної функції в стратегічний інструмент розвитку підприємства. Комплексне поєднання цифрових технологій, розвитку компетентностей і соціально відповідального управління створює умови для підвищення продуктивності праці, стійкості кадрового потенціалу та довгострокової конкурентоспроможності підприємств у цифровій економіці.