Управління грошовими потоками підприємства для підтримання фінансової рівноваги в умовах воєнної невизначеності - Кметь, Владислав Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Дослідження спрямоване на розробку концептуальної моделі управління грошовими потоками для підтримання фінансової рівноваги підприємств в умовах воєнної невизначеності. Актуальність роботи зумовлена критичною необхідністю адаптації традиційних інструментів фінансового планування до екстремальної волатильності воєнної економіки. Дослідження базується на системному підході до аналізу трансформації факторів впливу на грошові потоки підприємств. Застосовано методи порівняльного аналізу для виявлення відмінностей між довоєнним та воєнним періодами. Використано структурно-логічний аналіз для систематизації загроз фінансовій безпеці. Методологічну основу становить критичний огляд наукової літератури з управління ліквідністю в кризових умовах. Виявлено специфічні механізми впливу воєнних факторів на стан грошових потоків через канали логістичної фрагментації, енергетичної нестабільності та трудової міграції. Систематизовано основні загрози фінансовій безпеці підприємств за зовнішніми та внутрішніми факторами. Ідентифіковано три базові моделі управління: консервативну з максимізацією резервів ліквідності, помірно-агресивну з селективним інвестуванням та антикризову для критичних ситуацій. Встановлено зростання періоду оборотності дебіторської заборгованості на п’ятдесят відсотків. Виявлено збільшення волатильності надходжень у два з половиною рази. Розроблено комплекс практичних рекомендацій щодо адаптивного управління ліквідністю з урахуванням специфіки воєнного контексту. Управління грошовими потоками трансформувалось у критичний фактор виживання підприємств в умовах воєнної невизначеності. Ефективна стратегія вимагає балансування між накопиченням резервів та інвестуванням у розвиток. Короткострокові цикли планування замінили традиційне річне бюджетування. Стабільність фінансових потоків окремих підприємств формує загальну економічну стійкість держави.