Технології бренд-менеджменту у фармацевтичному бізнесі - Сербенівська, Аліна Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Дослідження систематизує комплексні підходи до формування й розвитку брендів у фармацевтичній галузі, де ключову роль відіграє інтеграція раціональних характеристик продуктів, таких як ефективність, безпека та доказовість, з емоційними асоціаціями довіри, турботи й соціальної відповідальності для взаємодії з багатошаровою аудиторією – пацієнтами, лікарями, фармацевтами, партнерами та регуляторами. Дослідження враховує специфіку ринку з жорсткими регуляторними нормами, обмеженою прямою рекламою та високою вразливістю до репутаційних ризиків, тому акцентує на освітніх, інформаційних та етично виважених комунікаціях, що забезпечують стійку лояльність і довіру до бренду. Мета статті полягає у систематизації технологій бренд-менеджменту у фармацевтичному бізнесі через розробку класифікаційної моделі, що інтегрує традиційні, цифрові та інноваційні інструменти, з урахуванням регуляторних обмежень, специфіки асортименту та взаємодії зі стейкхолдерами для оптимізації стратегічного управління бренд-капіталом. Методологія дослідження базується на системному аналізі наукової літератури, нормативних документів та практичних кейсів фармацевтичних компаній, з використанням методів класифікації, матричного моделювання взаємозв’язків асортименту з технологіями, контент-аналізу комунікаційних стратегій та синтезу емпіричних даних для побудови комплексної моделі бренд-менеджменту. Результатом дослідження є логічна класифікація технологій бренд-менеджменту, яка охоплює інформаційно-комунікаційні інструменти для формування репутації через традиційні прес-релізи, цифрові сайти, контент-маркетинг та інтерактивні платформи; методи залучення для утримання пацієнтів за допомогою гарячих ліній, мобільних застосунків, чат-ботів і гейміфікованих програм прихильності; сервісні рішення для транзакцій через онлайн-аптеки, програми лояльності та омніканальні моделі click&collect; аналітичні технології з web-аналітикою, social listening і AI-прогнозуванням для data-driven управління KPI та бренд-капіталом; рекламні інструменти для впізнаваності з SEO, таргетингом і програматик-рекламою; а також крос-функціональні інновації на кшталт AR/VR-тренінгів, AI-асистентів. Доцільно зазначити у висновках, що запропонована модель забезпечує data-driven оптимізацію бренд-стратегій, сприяючи конкурентоспроможності в умовах цифровізації та криз.