Методологічні засади оцінки та відображення у бухгалтерському обліку активів, пошкоджених або зруйнованих унаслідок воєнних дій - Гриценко, Ольга (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета статті полягає у розробленні комплексного методологічного підходу до оцінки та бухгалтерського відображення активів, пошкоджених або зруйнованих унаслідок воєнних дій, шляхом узагальнення та критичного переосмислення наявних наукових підходів, виявлення прогалин у нормативно-методичному забезпеченні, визначення проблем документування та оцінки збитків за умов обмеженого доступу до активів, а також формування концептуальних засад інтеграції національної системи обліку з вимогами міжнародних стандартів (IAS 16, IAS 36, IFRS 13, IAS 37). Методи дослідження включають аналіз чинної нормативно-правової бази, критичний огляд національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, порівняльний аналіз НП(С)БО та МСФЗ, методи систематизації, узагальнення та елементів експертного підходу до оцінки збитків. Застосовано також структурно-логічний метод для побудови концепції вдосконалення методології обліку воєнних втрат. Результати дослідження полягають у розкритті особливостей трансформації національних стандартів бухгалтерського обліку в умовах воєнного стану та їх гармонізації з міжнародними вимогами (IAS 16, IAS 36, IFRS 13, IAS 37). Доведено, що міжнародні стандарти відіграють ключову роль у забезпеченні достовірності оцінки збитків, прозорості процесів списання активів та обґрунтованості визнання компенсацій. Визначено основні методологічні виклики сучасної практики - обмежений доступ до активів, необхідність залучення незалежних оцінювачів, відсутність уніфікованих документів, невідповідність податкових і бухгалтерських підходів, багатоступеневість процедур відшкодування збитків. На основі цього сформовано концепцію удосконалення методології обліку воєнних втрат, яка охоплює уніфікацію нормативної бази, впровадження цифрових інструментів фіксації руйнувань, стандартизацію процедур документування, удосконалення оцінювання збитків та розкриття інформації у фінансовій звітності. Висновки підтверджують, що сучасні умови вимагають системної модернізації методологічних основ обліку воєнних втрат, спрямованої на забезпечення повної, достовірної та верифікованої інформації про економічні збитки. Реалізація запропонованої концепції дозволить підвищити якість фінансової звітності підприємств, посилити її аналітичну цінність, забезпечити прозорість взаємодії з державними органами та міжнародними інституціями, а також створить фундамент для ефективного відновлення та розвитку економіки України у післявоєнний період.