Особливості управління сталим розвитком малих і середніх підприємств Карпатського регіону - Кувік, Віталій Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація. Актуальність дослідження зумовлена тим, що підприємства Карпатського регіону функціонують у ресурсно обмеженому і сезонно залежному середовищі, де економічна стабільність безпосередньо визначається здатністю бізнесу узгоджувати власну діяльність із відтворюваністю природного і соціального потенціалу території. Метою дослідження є обґрунтування підходу до управління сталим розвитком малих і середніх підприємств через формування циклічного механізму прийняття управлінських рішень, що враховує ресурсну, соціальну і ринкову залежність діяльності підприємства від середовища функціонування. Методи. У роботі використано системний і процесний підходи до аналізу управління підприємством, метод узагальнення наукових положень щодо сталого менеджменту, порівняльний аналіз управлінських практик МСП, а також логічне моделювання управлінського циклу. Дослідження базується на поєднанні концепцій сталого розвитку, стратегічного управління та адаптивного менеджменту. Результати. Доведено, що існуючі підходи до сталого розвитку МСП переважно зосереджуються на окремих практиках або індикаторах, тоді як управлінська процедура їх використання залишається неформалізованою. Запропоновано модель управління, яка передбачає послідовні етапи: визначення критичних залежностей підприємства від середовища, встановлення допустимого масштабу діяльності, корекцію операційних процесів, координацію дій із іншими суб’єктами і повторну оцінку результатів. Обґрунтовано, що ефективність сталого управління доцільно оцінювати через стабільність функціонування підприємства в часі, а не лише через показники короткострокового зростання. Показано, що інтеграція трьох контурів: ресурсного, соціального і ринкового формує превентивну модель управління, здатну зменшувати ризики економічної нестійкості. Висновки. Розроблений підхід переводить сталість із декларативної площини у практичний інструмент управління і забезпечує узгодження стратегічних і операційних рішень підприємства з умовами середовища. Запропонований механізм може використовуватися як основа для формування управлінських процедур МСП у середовищах з високою залежністю від зовнішніх факторів та є підґрунтям для подальших прикладних досліджень у сфері сталого менеджменту.