Роль організаційного лідерства у розвитку корпоративної культури та мотивації персоналу - Михацька, Алла Валер’янівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростаючою роллю організаційного лідерства у формуванні корпоративної культури та забезпеченні мотивації персоналу в умовах сучасних трансформацій бізнес-середовища. Метою статті є визначення механізмів впливу різних стилів організаційного лідерства на формування й трансформацію корпоративної культури та виявлення їхнього значення для підвищення мотивації й залученості працівників. Методологічну основу дослідження становлять системний та структурно-функціональний підходи, а також методи контент-аналізу наукових джерел, порівняльного аналізу лідерських стилів, узагальнення та теоретичного моделювання. У результаті дослідження встановлено, що організаційне лідерство виступає системоутворюючим чинником розвитку корпоративної культури, оскільки саме через лідерські рішення інституціоналізуються цінності, формуються поведінкові норми та задаються комунікаційні стандарти організації. Здійснений аналіз довів, що трансформаційний, сервісний, демократичний та етичний стилі лідерства генерують культурні моделі, які підсилюють психологічну безпеку, автономію, відчуття компетентності та ціннісну узгодженість працівників, що, відповідно до сучасних теорій мотивації, зумовлює зростання внутрішньої мотивації й залученості персоналу. Натомість авторитарний та транзакційний стилі формують регламентовані, ієрархічні та низькодинамічні культурні середовища, у яких переважає зовнішня, короткострокова мотивація. Дослідження також дало змогу систематизувати управлінські практики, які забезпечують мотиваційний ефект через культуру: стратегічно узгоджену комунікацію, надання автономії, визнання внеску, розвиток персоналу, процедурну справедливість та підтримку командної взаємодії. Практична значущість результатів полягає у можливості використання запропонованих лідерських підходів і культуроорієнтованих управлінських практик для підвищення мотивації персоналу, зміцнення організаційної ідентифікації та формування стійких, інноваційних і конкурентоспроможних корпоративних культур.