Стратегічна модернізація управління випереджуючим розвитком високотехнологічних підприємств у цифровій трансформації - Коптілий, Дмитро Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета. Метою статті є обґрунтування теоретико-методичних підходів до стратегічної модернізації управління випереджуючим розвитком високотехнологічних підприємств у контексті цифрової трансформації, а також формування системи оцінювання ефективності управлінських змін, орієнтованих на довгострокову результативність, адаптивність і стійкість розвитку. Методи. У дослідженні застосовано методи структурно-логічного аналізу для систематизації підходів до стратегічного управління, порівняльний аналіз для зіставлення традиційних і модернізованих управлінських моделей, системний підхід для поєднання інституційних, організаційно-економічних та аналітичних механізмів управління, а також елементи стратегічного аналізу і узагальнення міжнародних практик корпоративного управління та цифрового менеджменту. Результати. Встановлено, що цифрова трансформація змінює управлінську логіку високотехнологічних підприємств через функціональну децентралізацію, зростання ролі аналітичних і цифрових інструментів та перегляд механізмів стратегічної координації. Обґрунтовано інституційні механізми стратегічної модернізації управління, організаційно-економічні та аналітичні інструменти випереджуючого розвитку, а також модель оновленої системи управління, яка інтегрує стратегічні, операційні та цифрові компоненти. Запропоновано багатовимірну систему критеріїв і показників оцінювання ефективності стратегічної модернізації управління, що охоплює стратегічну узгодженість, економічну результативність, організаційну гнучкість та аналітичну обґрунтованість управлінських рішень. Висновки. Доведено, що стратегічна модернізація управління забезпечує випереджуючий розвиток високотехнологічних підприємств за умови системної інтеграції управлінських механізмів і поетапного впровадження цифрових рішень. Обґрунтовано доцільність безперервного оцінювання ефективності управлінських змін з урахуванням інституційних, кадрових та аналітичних ризиків, що підвищує практичну значущість запропонованих підходів для стратегічного управління в умовах цифрової трансформації.