Інноваційні підходи до управління фінансовими ризиками в умовах невизначеності - Ліпич, Любов; Надейко, Микола (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню інноваційних підходів до управління фінансовими ризиками в умовах радикальної невизначеності, спричиненої глобальними потрясіннями та геополітичними викликами. Актуальність роботи зумовлена безпрецедентним рівнем невизначеності в сучасній світовій економіці, особливо в контексті пандемії COVID-19 та повномасштабної війни в Україні, що створило найбільш непередбачувані умови для оцінки та управління фінансовими ризиками. У роботі здійснено теоретичне розмежування понять ризику та невизначеності за класичною концепцією Ф. Найта, проаналізовано класифікацію фінансових ризиків та визначено обмеження традиційних методів ризик-менеджменту в умовах екстремальної невизначеності. Показано, що стандартні моделі оцінки ризиків втрачають ефективність перед обличчям непередбачуваних шоків, що обумовлює необхідність інноваційних технологічних рішень. Детально досліджено виклики управління фінансовими ризиками в українському контексті, включаючи валютні, процентні, регуляторні, операційні та репутаційні ризики воєнного часу. Виявлено взаємозв’язок між дестабілізацією реального сектору та банківською системою, а також проаналізовано вплив євроінтеграційних вимог на систему ризик-менеджменту в умовах воєнного стану. Комплексно проаналізовано інноваційні підходи до управління фінансовими ризиками: застосування штучного інтелекту та аналізу великих даних для прогнозування ризиків у режимі реального часу, сценарне планування та стрес-тестування як інструменти підготовки до альтернативних варіантів розвитку подій, використання блокчейн-технологій та смарт-контрактів для підвищення прозорості та автоматизації виконання угод, впровадження систем безперервного моніторингу та проактивного управління ризиками. Показано, що компанії з розвиненим ризик-менеджментом демонструють значно вищу стійкість під час криз. Здійснено компаративний аналіз міжнародного досвіду на прикладі практик Європейського Союзу та країн Азії. Виявлено, що європейський підхід характеризується інституційною орієнтованістю через жорсткі нормативні вимоги, тоді як азійський регіон демонструє лідерство у впровадженні FinTech-інновацій та гнучкості реагування на нові ризики. Обґрунтовано доцільність адаптації обох підходів для України в контексті євроінтеграції та технологічної модернізації фінансового сектору.